vineri, 23 mai 2014

Harta Reciclării

Asociaţia pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus a pus bazele proiectului Harta Reciclării.


Harta Reciclării  îţi arată unde poţi colecta selectiv in 4 orase din tara: Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Călăraşi, urmand ca in viitor sa se extinda si in alte orase.

Harta te ajută să identifici punctele de reciclare aflate în proximitatea casei tale, centralizand toate punctele stradale, magazinele si depozitele mari de colectare.
În aceste puncte se pot colecta de la hârtie şi carton, plastic, ulei uzat, sticlă, corpuri de iluminat, cartuşe de imprimantă, anvelope şi acumulatori auto, feroase şi neferoase, deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice.

Ce poate nu stiati...si v-ar convinge sa reciclati de acum inainte:
- Sticla poate fi reciclată la infinit deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare.
- Un cartuş de imprimantă obişnuit se descompune în peste 450 de ani. De aceea, reciclare lor devine necesară.
- Bateriile conţin metale periculoase, precum: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu. Aruncate necorespunzător şi odată ajunse în natură, aceste metale poluează puternic mediul. 
- Se estimează că pungile de plastic şi alte deşeuri din acest material, aruncate în ocean, duc la moartea a peste 1 milion de fiinţe marine anual.
- Reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore.
- Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani.
- Uleiul este unul dintre cele mai mari surse de poluare a apei, un litru de ulei uzat poate contamina circa 1 milion de litri de apă. În acelaşi timp, are efect negativ asupra canalizării şi asupra funcţionării staţiilor de epurare, ducând până la blocarea şi distrugerea acestora.

Gasiti si mai multe pe site-ul HartaReciclarii.ro  

Alte proiecte ale Asociatiei Viitor Plus



joi, 8 mai 2014

Raw Generation Expo, Editia VII


A saptea editie a Expozitiei Nationale Raw Generation va fi duminica aceasta intre orele 10-19, pe 11 mai la Rin Grand Hotel, in Sala Bucuresti, in orasul BucurestiAdresa hotelului este Sos. Vitan-Barzesti, nr 7D. Sala Bucuresti este la etajul 1 (nu se va ajunge cu liftul ci direct pe scarile de la receptie). 

Organizatoarea evenimentului este Ligia Pop, raw chef si autor a 5 carti. Ligia promoveaza intens alimentatia raw food in Romania din 2009 si pana in prezent. Evenimentul este dedicat unui stil de viata sanatos si cat mai natural, fiind la inalta cautare printre evenimentele de clasa din Bucuresti. 

Expozitia este cu vanzare si va fi intinsa pe aproximativ 1200 mp. Aceasta va fi deschisa publicului larg intre orele 10-19 iar intrarea va costa 10 lei. Inclus in pretul fiecarui bilet este inregistrarea in tombola de la ora 17, unde marele premiu va fi un storcator prin presare la rece in valoare de 999 lei si de asemenea intrarea libera la orice prezentare sau atelier din cadrul expozitiei (in afara de demonstratiile culinare, unde se va percepe o mica taxa aditionala). 

In cadrul evenimentului se vor tine prezentari de sanatate, demonstratii culinare si ateliere ce tin de un stil de viata sanatos si armonios. Prezentarile se vor desfasura in 2 sali separate, adica salile Brasov si Cluj (langa sala Bucuresti), in incinta hotelului Rin Grand, intre orele 11:00-18:00. 

Programul detailat va fi afisat in cadrul evenimentului si e deja postat pe site-ul LigieiPentru vizitatori va fi parcare etajata, cu plata, in incinta hotelului si se vor oferi spre vanzare preparate raw vegane din belsug pe tot parcursul zilei.

marți, 6 mai 2014

Cum facem strippingul scutecelor refolosibile?

Ce este mai exact strippingul scutecelor refolosibile, cum se face si cum stii ca ai nevoie de asa ceva?

Strippingul scutecelor refolosibile se refera la eliminarea de detergent, crema pentru eritemul fesier sau alte substante care pot lasa reziduri in fibrele scutecelor.
Exista mai multe situatii in care va putem sugera strippingul. Iata cateva dintre cele mai comune:
- utilizarea unui detergent ce contine enzime, parfumuri sau inalbitori. Aceste ingrediente se pot constitui ca particule in scutecele refolosibile si va duce catre o absorbtie redusa.
- daca utilizezi o crema de scutec fara a utiliza si linere sau hartie de protectie;
- scutecele incep sa aiba scurgeri;
- scutecele miros puternic a amoniac, chiar si dupa spalare
- ai nevoie sa schimbi detergentul. Poate ca ati descoperit ca pielea copilului dvs.este sensibila la o anumită marcă si doriti sa eliminati toate resturile vechiului detergent.
- ai cumparat sau ai primit scutece lavabile la mana a doua

Deci, acum ca stiti situatiile in care va recomandam strippingul, cum se face acest lucru? 
Iata trei metode:

Prima metodă este curățarea manuală cu lichid de spălat vase:
- Umple o cada cu apa calda si detergent de vase
- Inmuiati toate scutecele, linerele, inserturile si lasati-le peste noapte
- Periați usor suprafața tuturor scutecelor cu o perie și detergent de vase curat
 -Apoi le spalati la masina de rufe (fara a mai adauga detergent) cu program suplimentar de clatire pana cand nu se mai observa bule de detergent.
- Le puneti la uscat, de preferat sa fie expuse la soare. 

Aceasta metoda consuma mai mult timp, insa da rezultate excelente. Face ca scutecele sa arate ca noi si inlatura mirosurile neplacute.

A doua metodă este utilizarea unei tablete pentru masina de spalat vase,  în mașina de spălat
- Puneti toate elementele din Pul în mașina de spălat rufe
- Adaugati o tableta pentru masina de spalat vase in tamburul masinii de rufe.
- Dati drumul la un ciclu de spalare lung la temperatura de 60 de grade
- Dati clatire suplimentare dupa ce s-a incheiat ciclul de spalare pana nu mai pot fi vazute bule de detergent
- Le puneti la uscat, de preferat sa fie expuse la soare.

Aceasta metoda este foarte usoara si simpla. Nu este cea mai buna metoda pentru indepartarea petelor, dar este excelenta pentru indepartarea mirosului. Insa daca le tineti intinse la uscat într-o zi foarte insorita, razele UV vor indeparta petele.

A treia metoda este inmuierea scutecelor in otet.
- Inmuiati toate scutecele care nu contin PUL intr-o solutie formata din 50% apa si 50% otet alb si lasati-le peste noapte.
- Clatiti otetul, spaland scutecele in masina de spalat rufe cu un ciclu lung de spalare.
- Le puneti la uscat, de preferat sa fie expuse la soare.

Această metodă este excelentă pentru indepartarea mirosurilor și este, de asemenea, destul de buna pentru îndepărtarea petelor.De asemenea, este destul de simplu de urmat, nu la fel de simplu ca metoda anterioara, dar totusi destul de usoara.
Otetul este un degresant natural, care este excelent pentru a scăpa de depunerile de detergent, este de asemenea foarte bun pentru a fi pus în mașina de spălat rufe, pe o spălare in gol pentru a scapa de excesul de detergent din conducte și de pe tamburul masinii..


O alta intrebare frecventa este "Cat de des am nevoie sa fac stripping?" Nu exista o regula pentru a face acest lucru. De regula, in zonele cu apa dura depunerile de detergent sunt mai frecvente decat in atunci cand se utilizeaza apa moale. De asemenea , daca utilizati un detergent care contine enzime sau înălbitori puteti avea nevoie sa faceti mai des acest procedeu decat daca ati folosi un detergent fara aceste ingrediente. Daca va aflati in una din aceste situatii, atunci probabil veti simti nevoia sa efectuati un stripping o data la 4-5 luni.

Speram ca v-am putut fi de folos.
Dacă aveți mai multe întrebări cu privire la acest subiect, scrie-ne mai jos sau da-ne un email la contact @ scutecila.ro.