sâmbătă, 5 aprilie 2014

Pozitii de purtare a bebelusului in Manduca

Manduca este unul dintre cele mai bune port-bebeuri ergonomice de tip SSC (soft structered carrier). Manduca este creata sa ofere un suport optim pentru nou-nascuti, bebelusi si copii mai mari cu o greutate de pana la 20kg.
Mai jos puteti vedea filmulete cu instructiuni de utilizare pentru a profita la maxim de functionalitatile pe care le ofera Manduca.

Purtarea in fata a unui nou-nascut

Manduca are un insert special pentru nou-nascuti si bebelusi care inca nu isi sustin singuri capul. Instructiunile de mai jos iti vor arata cum se foloseste acest insert impreuna cu o Manduca avand spatele intins la maxim (fermoarul desfacut)



Chiar daca insertul este inca necesar, bebelusul creste in inaltime. Poti sa experimentezi cu diferitele pozitii oferite de capsele care ataseaza insertul de corpul manducai. Daca inchizi capsele in pozitia lor de sus insertul va sta mai intins si pelvisul bebelusului se va inclina usor in fata, permitandu-i sa stea intr-o pozitie corecta, cu spatele curbat. Totusi, in cazul in care bebelusul are un scutec voluminos sau haine de iarna, poate fi suficient sa folosesti capsele de jos.
Dupa aproximativ 3-4 luni (sau atunci cand bebelusul ajunge la marimea europeana 68), majoritatea bebelusilor pot fi purtati in siguranta si fara insert (si fara extensia spatelui). Singurul criteriu important este lungimea pulpelor lui. Daca sunt suficient de lungi incat sa nu faca spagatul, atunci poti sa nu mai folosesti insertul.
Purtarea in fata stil rucsac
Dupa ce bebelusul isi sustine capul, Manduca este mai usor de folosit si nu mai ai nevoie de insert si nici de extensia pentru spate. Aceasta pozitie ii permite bebelusului tau sa aiba o vedere larga. Aceasta pozitie este cea mai de folosita de catre mamicile purtatoare.



Purtarea in fata cu bretele in X

Daca purtarea stil rucsac este utila fiind foarte rapid de pus, totusi pentru plimbari mai lungi, bretele in X ofera purtatorului mai mult confort. Filmuletul de mai jos prezinta 2 metode pentru a pune bretelele in X, cu sau fara securizare.



Purtarea pe sold
O pozitie foarte apreciata pentru bebelusii mai mari sau mai inalti care ar putea sa iti blocheze vederea daca sunt pozitionati in fata.



Purtarea in spate
Este foarte usor daca copilul poate sta in picioare sau este care se poate agata de spatele tau. Acest filmulet iti arata cum se foloseste Manduca la spate cu un copil care se poate aseza singur pe spatele tau. Acest lucru poate fi facut daca paintele se apleaca sau daca copil este suit pe un scaun.


Purtarea in spate cu o miscare care aduce copilul din fata in spate.

Aceasta miscare este mai ales utila pentru copii care nu se pot tine in picioare sau care nu se pot aseza in spate. Filmuletul iti arata cum se foloseste Manduca pentru a muta un copil din fata/sold in pozitia de purtare pe spate.


Folosirea suportului pentru spate extensibil si a suportului pentru cap (gluga)

Cand copilul tau adoarme, el pierde controlul asupra gatului si este important sa il asiguram pentru a evita orice problema care poate aparea la o miscare brusca a purtatorului. Mai jos poti vedea cele 2 functionalitati pe care Manduca pe ofera pentru aceste momente. Una dintre ele este gluga integrata (aflata in buzunarul de sus) si a doua este extensia pentru spate. Aceasta extensie este un element unic.


Pozitia picioarelor in Manduca - pozitia M

Cu Manduca, copilul tau este asezat in siguranta in pozitia M tot timpul. Pozitia M este pozitia naturala de sedere si de purtare a copilului si astfel este recomandata atat de pediatri cat si de ortopezi. In mod special, in primele cateva luni, pozitia de sedere a copilului este importanta, pentru ca pelvisul si coloana copilului nu sunt complet dezvoltate.
 
In pozitia M, genunchii bebelusului sunt asezati pe aceeasi linie cu buricul lor si usor departati in lateral (ca o broscuta); fundul si picioarele formeaza astfel litera M. Pelvisul copilului va fi inclinat in fata; spatele va lua forma potrivita varstei, o curba asemanatoare literei C.
In pozitia M, nu exista tensiuni inutile si posibilitatea unor malorfmatii scheletice ulterioare este cu atat mai mult redusa. Dar aceasta pozitie nu este numai corecta din punct de vedere ortopedic, ci si confortabila.
NOTA: Purtarea bebelusului cu fata in exterior nu este recomandata de specialisti pentru ca:

1. spatele nu are o sustinere corecta;
2. picioarele nu au sprijin ceea ce poate duce la probleme de sold (displazia de sold). In pozitia cu fata catre parinte, copilul isi sprijina picioarele pe parinte
3. suprastimulare. Bebelusul nu vede fata parintelui, nu poate sa se “reasigure”, nu se poate ascunde, si adoarme greu pentru ca nu poate sprijini capul pe ceva.
Ca si alternative sanatoase recomandam purtarea pe sold sau in spate (legat sus sa vada peste umar). Manduca permite purtarea atat pe sold cat si in spate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu