miercuri, 30 aprilie 2014

De ce bumbac organic?

Bumbacul este considerat a fi o tesatura naturala, totusi bumbacul crescut in mod conventional este una dintre cele mai daunatoare culturi din lume. De ce?

1. Bumbacul conventional este raspunzator pentru o cifra de 1/3 din totalul de pesticide folosit la nivel mondial.
Mediul de cercetare a aratat ca, pe o scara larga si de utilizare intensiva a ingrasamintelor sintetice, aditivi de sol, defolianti si alte substante utilizate pentru a produce conventionalul bumbac, provoaca grave ravagii asupra solului, apei si a aerului. Aceste chimicale purtate de vant, in comunitatile vecine, ameninta pe termen lung sanatatea oamenilor si pe cea a animalelor. De asemenea, aceste chimicale, in mod indirect, intra in lantul alimentar uman prin semintele de bumbac regasite in hrana pentru animale, contaminand astfel carnea si produsele lactate. Uleiul de seminte de bumbac este, de asemenea folosit in multe produse alimentare prelucrate. Problemele cu productia de imbracaminte nu se opresc in domeniu. In perioada conversiei bumbacului conventional, in haine, numeroase chimicale toxice se adauga pentru fiecare etapa si anume: silicon, ceara, metale grele, amoniac, formaldehida. 
Pielea absoarbe 60% dintre substantele cu care vine in contact. Pesticidele  ajung in contact direct cu pielea sensibila a copilului si pot fi absorbite prin piele, iar chimicalele pot afecta multi bebelusi si copii, cu boli grave precum cancer, intarzieri in dezvoltare sau dizabilitati, in procente din ce in ce mai socante;


2. Cultura conventionala de bumbac foloseste, de asemenea, mari cantitati de apa. Marea Aral aproape a disparut, cat despre cursurile apelor care se varsau in ea au fost deturnate, pentru a creste „aur alb” (bumbac) in Uzbekistan si Kazahstan.

Ce este “Bumbacul organic” ?
Este bumbac cultivat în agricultura organică, folosind metode și materiale cu un impact scăzut asupra mediului. Crescut fara pesticide si fara substante chimice, fermieri ecologici se bazeaza pe ingrasamintele organice, pe rotatia manuala a culturilor. Campurile sunt fertilizate in mod natural, insectele parazite sunt folosite pentru a controla in mod natural daunele recoltei, buruienile sunt inlaturate cu sapa sau cu tractorul sau in mod manual.

Bumbacul organic este udat prin ploi, și nu prin irigaţii.Î nghețarea și udarea naturală a plantelor le pregătesc de recoltare, eliminând astfel folosirea defolianţilor toxici.

Proprietatile bumbacului organic?
- Prietenos cu mediul - Cultura de bumbac organic utilizeaza pesticide naturale (de obicei, care contin un amestec de chili, usturoi si sapun). Acest amestec tine daunatorii departe de culturi, dar nu distruge pradatorii naturali.
 -Hainele din bumbac organic sunt mai durabile
- Hainele din bumbac organic sunt mai moi decât cele din bumbac convențional
- Ajută la creșterea nivelului de trai în ţările mai slab dezvoltate.
- Sunt mai moi decât cele din bumbac convențional 
- Sunt mai prietenoase cu pielea, scăzând riscul de apariţie a iritațiilor la nivelul pielii

Bumbac organic certificat  "GOTS" (Global Organic Textile Standards)

Certificat Organic inseamna ca bumbacul a fost crescut in conformitate cu stricte standarde uniforme, care sunt verificate de state independente sau de organizatii private. Certificarea include inspectii pe domeniile fermei si facilitatile de procesare, detaliate de evidenta contabila, precum si testarea periodica a solului si a apei pentru a se asigura ca cultivatorii si ingrijitorii indeplinesc standardele care au fost stabilite.
Recent, Global Organic Textile Standards (GOTS) au fost stabilite de International Working Grup pentru GOTS si fiecare organizatie certificata foloseste aceleasi standarde pentru controlul si inspectia productiei de textile organice

Noi va propunem hainute vesele din bumbac organic, marca Frugi, certificate GOTS.




Le puteti vedea pe toate aici: www.scutecila.ro

Surse: Organicbaby.ro




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu